Blog

Jak začít cvičit po porodu?

 

Jsem maminka, která během celého těhotenství přibrala téměř 20kg. Někteří si řeknou, že 20kg není moc, ale pro mě bylo.  Šlo to hodně těžko dolů a zdaleka nejsem se sebou tak spokojená, jak bych chtěla být. I přesto, že okolí mluví něco jiného. 

 

Jak jsem dosáhla svých výsledků?

Jednoduše. Přestala jsem se vážit a měřit! Fotila jsem se, ne pravidelně, ale fotila. Poznala jsem to na svém oblečení. Začala jsem se cítit jinak. A to jen díky správně zvoleným suplementům. Omezila jsem některé potraviny a srovnala si vše v hlavě.

A jak vlastně začít cvičit? Já začínala doma podle videí. Nakoupila jsem si nějaké základní suplementy. Jako je spalovač, carnitin a hlavně BCAA a magnesium. Lepší je začít doma, vybudovat si nějaký základ. Nejít hned do fitness centra a tam to zbytečně přepalovat. Je upřímně tolik videí na základní cviky pro vybudování svalového základu až to hezké není. Ale mě to pomohlo! Dlouho jsem měla ostych zda jít vůbec do fitness centra. Styděla jsem se. Necítila jsem se vůbec dobře. Ale jednoho dne mi napsala známá a navrhla mi, že budeme chodit spolu. A víte co? Bylo to mé nejlepší rozhodnutí. I přesto, že cvičení doma mi vyhovovalo, tak jsem potřebovala změnu. A co si budem, odpočinout si aspoň 3x týdně z role mámy je super. 

 

Na závěr bych chtěla říct a hlavně doporučit, že se nikdy nenuťte do tréninku. Prostě pokud se nebudete cítit, nechoďte. Dávejte svému tělu i dostatečný odpočinek. To tělo vám to pak vrátí. Na začátek volte cvičení se svou vlastní váhou a opakování, jak vám to tělo dovolí. Není potřeba se první měsíc zničit tak, že nebudete moci týden cvičit. Dávejte si na začátek splnitelné cíle. Co to znamená splnitelné cíle? Když dítě usne, vykašlete se na úklid. Ale řekněte si:” Teď si dám 30ti minutové cvičení, budu se teď věnovat sobě. Úklid počká, ale ta letní forma ne!”. Postupně přidávejte opakování nebo série. Pak dejte odporovou gumu. Ta dělá se zadkem doslova zázraky! Poté klidně si naložte váhy. Ať si tělo hezky zvykne na pravidelný pohyb. Ono i ta procházka s kočárkem je skvělé cvičení. Jestliže nemáte prostor a čas chodit do fitness centra, že nemáte hlídání. Nezoufejte. Každá posilovací pomůcka, kterou najdete ve fitku se dá vždy nahradit. Ať už je to posilování s dítětem nebo zvedat PET lahve.

 

 

Takže nezapomeňte, co jsme si tady řekly. Žádná váha, žádné měření, ale porovnávací fotky, pocit jak se cítíte a hlavně pozorovat se ve svém stávajícím oblečení, jak vám začíná být volné. Především nic nehrotit! Vše má svůj čas. A se správně zvolenými suplementy to půjde samo ženy….:-)

Kreatin a jeho využití

Kreatin a jeho využití

 

Nejdříve si zaměříme v tomto článku na kreatin jako takový, jak ho využíváme v našem těle a v čem je lidskému tělu prospěšný.

 

Kreatin je sloučenina tří aminokyselin – argininu, glycinu a metihoninu, jde o látku, která se nachází běžně v našem těle, což znamená, že naše tělo si ho dokáže produkovat samo. Kreatin je uskladněn v našich svalech (přibližně 120g), kde bývá až 95% celkových zásob, zbytek najdeme v játrech a mozku.

 

Jeho tvorba vzniká především v játrech a ledvinách, částečně je však přijímán i z potravy a to hlavně z masa a ryb. Naše denní spotřeba kreatinu, tedy denní spotřeba u dospělého jedince se pohybuje kolem 2 gramů.

 

Kreatin slouží v kosterních svalech, srdeční svalovině a mozku jako rychle dostupný zdroj energie pro regeneraci ATP.

ATP je látka, která se přirozeně vyskytuje v našem těle, ta dodává energii pro mnoho procesů v našich živých buňkách, jako jsou svalové kontrakce, šíření nervových vzruchů, dodává energii svalům při fyzické aktivitě.

 

Suplementace kreatinu má více výhod, není využíván jen ve sportovním odvětví, ale má také rozmanité lékařské využití.

 

Ze suplementace kreatinu mohou těžit osoby, které potřebují zvýšit fyzickou sílu, může se jednat o léčbu svalových a nervosvalových onemocnění, nebo podporu při rehabilitaci po úrazech a operacích. Kreatin také udržuje stabilní hladinu cukru v krvi, snižuje únavu, vyčerpání a působí antidepresivně. Z jeho účinků mohou těžit také senioři a vegani, vegetariáni, kteří nepřijímají kreatin ze stravy.

 

Konečně se zaměříme na využití kreatinu ve sportovním odvětví.

Suplementace kreatinu není jen pro silové sportovce, ale také pro sportovce, kteří ve svém tréninku kladou důraz na dynamiku a výbušnost.

Na rozdíl od doplňků, které ovlivňují pouze pokročilé sportovce, kreatin může prospět i začínajícím sportovcům bez ohledu na to jaká je jejich fyzická zdatnost.

Pokud se podíváme na jeho účinky ve sportovním odvětví, tak jde o podporu metabolismu, růst svalů a vytrvalost během tréninku. Podporuje budování svalové hmoty, snižuje ztrátu tělesných bílkovin, zlepšuje výkon při tréninku a poté i regeneraci svalů, takže pokud hledáte způsob, jak zvýšit svou výkonnost a dosáhnout svých sportovních cílů, kreatin může být tou správnou volbou. Nemusíte se bát ani co se týče jeho užívání, kreatin je jeden z nejvíce prostudovaných suplementů na trhu.

Máme více forem kreatinu, doporučujeme základní kreatin monohydrát, konkrétně jeho nejčistší formu. Jde o jeden z nejlevnějších a nejbezpečnějších doplňků stravy, klinické studie neuvádí žádné nežádoucí účinky, takže jde o velmi zajímavou látku, kterou určitě stojí za to vyzkoušet.

 

 

 

 

Několik důvodů, proč si dělat ovesnou kaši s proteiny doma:

Ovesná kaše s proteinem.

Proteiny jsou základními stavebními bloky svalů. Přidání proteinů do ovesné kaše může pomoci podpořit růst a regeneraci svalů po cvičení. To je zvláště důležité, pokud se věnuješ intenzivnímu tréninku nebo se snažíš zvýšit svalovou hmotu.

Přidání proteinů do ovesné kaše může zvýšit její výživovou hodnotu. Proteiny jsou důležité pro správnou funkci těla a mohou pomoci podpořit imunitní systém, regeneraci tkání a další důležité procesy v těle.

Proteiny jsou pomaleji stravitelné než sacharidy, což znamená, že ti mohou poskytnout delší pocit sytosti. Přidání proteinů do ovesné kaše může pomoci udržet hlad pod kontrolou a zabránit přejídání se během dne.

A teď několik důvodů, proč si udělat ovesnou kaši s proteiny doma:

1. Kontrola nad ingrediencemi: Při přípravě ovesné kaše s proteiny doma máš plnou kontrolu nad použitými ingrediencemi. Můžeš si vybrat kvalitní ovesné vločky, které jsou bohaté na vlákninu a živiny, a také si můžeš vybrat zdroj proteinů, který odpovídá tvým potřebám a preferencím.

2. Přizpůsobení chuti a nutričních potřeb: Při přípravě ovesné kaše s proteiny doma si můžeš přizpůsobit chuť a nutriční složení podle svých potřeb. Můžeš si přidat oblíbené přísady, jako jsou ovoce, ořechy, semínka nebo sladidla, a také si můžeš přizpůsobit množství proteinů podle svých cílů a potřeb.

3. Čerstvost a kvalita: Příprava ovesné kaše s proteiny doma zaručuje čerstvost a kvalitu. Můžeš si vybrat čerstvé a kvalitní ingredience a připravit si kaši přesně podle svých představ. To ti umožní vychutnat si čerstvou a chutnou ovesnou kaši s proteiny.

4. Ušetření peněz: Příprava ovesné kaše s proteiny doma je často levnější než koupě hotových produktů. Můžeš si koupit ovesné vločky a proteinový prášek většího balení a připravit si kaši za zlomek ceny, kterou bys zaplatil/a za hotový produkt.

Celkově si příprava ovesné kaše s proteiny doma umožňuje mít plnou kontrolu nad ingrediencemi, přizpůsobit chuť a nutriční složení, vychutnat si čerstvost a kvalitu, ušetřit peníze a experimentovat s různými přísadami. Je to skvělý způsob, jak si připravit vyvážené a chutné jídlo přímo z pohodlí domova.

 

 

 

 

Recept: proteinové palačinky se špaldovou moukou

RECEPT: Proteinové palačinky se špaldovou moukou

Nedáte dopustit na palačinky, ale zároveň chcete k snídani dostatek proteinů a jiné nutriční hodnoty? Dopřejte si proteinové palačinky, které jsou lahodné a velmi jednoduché na přípravu! Rozhodně s nimi neuděláte chybu a nezabere vám to déle než 30 minut času. Kromě toho vám během náročného dne přijdou vhod, neboť budete mít díky dostatku proteinu delší pocit sytosti. Přečtěte si více o proteinu a jeho benefitech.

Co budete potřebovat na palačinky s proteinem:

S pánví s průměrem 24 cm uděláte až 8 palačinek, na které vám vystačí:

  • 2 vejce

  • 250 ml mléka

  • 115 g špaldové mouky

  • 2 odměrky 100% whey proteinu, nejlépe s příchutí čokolády

  • špetka soli

 

Tento recept má navíc více variant způsobu přípravy těsta. Můžete si jej ozvláštnit. Uberte trochu mouky a přidejte ovesné vločky nebo kokosovou mouku. Dále můžete vmíchat do těsta i holandské kakao. Pokud máte rádi čokoládu přidejte do těsta kousky čokolády. Máte tak nespočet variant, jak si každý den vaši snídani či dezert udělat zajímavější.

Postup přípravy palačinek s proteinem

  1. Do mísy si připravte mokré složky – vejce a mléko; a následně rozšlehejte.

  2. Do rozšlehané mokré složky přidejte všechny suché ingredience a opět šlehejte než těsto bude hladké bez hrudek.

  3. Vzniklé těsto nechte na chvíli odstát a připravte si pánev na smažení palačinek (pánev můžete potřít ghi nebo klasickým olejem).

  4. Pak už jen pomocí šufánku nalévejte těsto na pánev a po chvilce až se vám objeví tečky na palačince, obraťte.

  5. Podávejte s vaší oblíbenou marmeládou, nebo i ovocem a ořechovým máslem, zkrátka, co máte rádi.

  6. Dobrou chuť!

 

Recept: proteinové sušenky

RECEPT: Proteinové sušenky na povrchu křupavé a uvnitř vláčné

Dali byste si něco dobrého k vaší odpolední kávě, nebo vás zkrátka honí mlsná? Udělejte si jednoduché sušenky s nádechem kokosu a nebudete litovat!

Co budete potřebovat?

  • 3 odměrky syrovátkového proteinu příchutě bílé čokolády, čokolády nebo vanilky

  • 75 g kokosové mouky (pokud nemáte můžete nahradit hrubou moukou či mletými vločkami)

  • 50 g strouhaného kokosu

  • hrst libovolných rozmixovaných ořechů na mouku (v receptu jsou použité kešu oříšky)

  • půl lžičky jedlé sody

  • 1 vejce

  • 75 g kokosového nebo mandlového mléka

  • hrst kousků vysokoprocentní čokolády (lze nahradit jakoukoliv čokoládou, jak kdo má rád)

Postup přípravy

  1. Předehřejte si troubu na 170 °C.

  2. Ve větší míse smíchejte syrovátkový protein, kokosovou mouku, strouhaný kokos, rozmixované ořechy, jedlou sodu, vejce a mléko.

  3. Následně do vzniklého těsta opatrně vmíchejte kousky čokolády.

  4. Z těsta si vytvořte 14 kuliček, které naskládejte na plech.

  5. Kuličky pak opatrně stlačte do placky (na pomoc lze využít skleničku).

  6. Nechte péct po dobu 17 minut, tak aby byly sušenky ve středu měkké!

  7. Máte hotovo!

 

Recept: vláčné proteinové kešu tyčinky

Recept: Vláčné proteinové kešu tyčinky

Honí vás mlsná? Ať už je to před tréninkem, po tréninku nebo jen tak, dopřejte si nepečené vláčné kešu tyčinky s proteinem. Jsou velmi jednoduché na přípravu a zaručeně si na nich pochutnáte.

Co budete potřebovat?

  • 60 g proteinu libovolné příchutě (já jsem použila 100% whey protein bílá čokoláda)
  • 50 g ovesné mouky – rozmixované ovesné vločky
  • 80 g mletých kešu ořechů
  • 50 g arašídového másla
  • 30 g medu
  • 40 ml vody + podle potřeby

Postup přípravy

  1. Všechny ingredience smíchejte.
  2. Následně z těsta vytvarujte 5 tyčinek – ideálně pokud máte nějaké obdélníkové formy, do kterých těsto natlačíte, půjde vám to snáze.
  3. Dejte zchladit do lednice na necelou hodinku.
  4. A máte hotovo!
Jak začít cvičit po porodu?

Jak začít cvičit po porodu?

 

Jsem maminka, která během celého těhotenství přibrala téměř 20kg. Někteří si řeknou, že 20kg není moc, ale pro mě bylo.  Šlo to hodně těžko dolů a zdaleka nejsem se sebou tak spokojená, jak bych chtěla být. I přesto, že okolí mluví něco jiného. 

 

Jak jsem dosáhla svých výsledků?

Jednoduše. Přestala jsem se vážit a měřit! Fotila jsem se, ne pravidelně, ale fotila. Poznala jsem to na svém oblečení. Začala jsem se cítit jinak. A to jen díky správně zvoleným suplementům. Omezila jsem některé potraviny a srovnala si vše v hlavě.

A jak vlastně začít cvičit? Já začínala doma podle videí. Nakoupila jsem si nějaké základní suplementy. Jako je spalovač, carnitin a hlavně BCAA a magnesium. Lepší je začít doma, vybudovat si nějaký základ. Nejít hned do fitness centra a tam to zbytečně přepalovat. Je upřímně tolik videí na základní cviky pro vybudování svalového základu až to hezké není. Ale mě to pomohlo! Dlouho jsem měla ostych zda jít vůbec do fitness centra. Styděla jsem se. Necítila jsem se vůbec dobře. Ale jednoho dne mi napsala známá a navrhla mi, že budeme chodit spolu. A víte co? Bylo to mé nejlepší rozhodnutí. I přesto, že cvičení doma mi vyhovovalo, tak jsem potřebovala změnu. A co si budem, odpočinout si aspoň 3x týdně z role mámy je super. 

 

Na závěr bych chtěla říct a hlavně doporučit, že se nikdy nenuťte do tréninku. Prostě pokud se nebudete cítit, nechoďte. Dávejte svému tělu i dostatečný odpočinek. To tělo vám to pak vrátí. Na začátek volte cvičení se svou vlastní váhou a opakování, jak vám to tělo dovolí. Není potřeba se první měsíc zničit tak, že nebudete moci týden cvičit. Dávejte si na začátek splnitelné cíle. Co to znamená splnitelné cíle? Když dítě usne, vykašlete se na úklid. Ale řekněte si:” Teď si dám 30ti minutové cvičení, budu se teď věnovat sobě. Úklid počká, ale ta letní forma ne!”. Postupně přidávejte opakování nebo série. Pak dejte odporovou gumu. Ta dělá se zadkem doslova zázraky! Poté klidně si naložte váhy. Ať si tělo hezky zvykne na pravidelný pohyb. Ono i ta procházka s kočárkem je skvělé cvičení. Jestliže nemáte prostor a čas chodit do fitness centra, že nemáte hlídání. Nezoufejte. Každá posilovací pomůcka, kterou najdete ve fitku se dá vždy nahradit. Ať už je to posilování s dítětem nebo zvedat PET lahve.

 

 

Takže nezapomeňte, co jsme si tady řekly. Žádná váha, žádné měření, ale porovnávací fotky, pocit jak se cítíte a hlavně pozorovat se ve svém stávajícím oblečení, jak vám začíná být volné. Především nic nehrotit! Vše má svůj čas. A se správně zvolenými suplementy to půjde samo ženy….:-)