Kreatin a jeho využití

Kreatin a jeho využití

 

Nejdříve si zaměříme v tomto článku na kreatin jako takový, jak ho využíváme v našem těle a v čem je lidskému tělu prospěšný.

 

Kreatin je sloučenina tří aminokyselin – argininu, glycinu a metihoninu, jde o látku, která se nachází běžně v našem těle, což znamená, že naše tělo si ho dokáže produkovat samo. Kreatin je uskladněn v našich svalech (přibližně 120g), kde bývá až 95% celkových zásob, zbytek najdeme v játrech a mozku.

 

Jeho tvorba vzniká především v játrech a ledvinách, částečně je však přijímán i z potravy a to hlavně z masa a ryb. Naše denní spotřeba kreatinu, tedy denní spotřeba u dospělého jedince se pohybuje kolem 2 gramů.

 

Kreatin slouží v kosterních svalech, srdeční svalovině a mozku jako rychle dostupný zdroj energie pro regeneraci ATP.

ATP je látka, která se přirozeně vyskytuje v našem těle, ta dodává energii pro mnoho procesů v našich živých buňkách, jako jsou svalové kontrakce, šíření nervových vzruchů, dodává energii svalům při fyzické aktivitě.

 

Suplementace kreatinu má více výhod, není využíván jen ve sportovním odvětví, ale má také rozmanité lékařské využití.

 

Ze suplementace kreatinu mohou těžit osoby, které potřebují zvýšit fyzickou sílu, může se jednat o léčbu svalových a nervosvalových onemocnění, nebo podporu při rehabilitaci po úrazech a operacích. Kreatin také udržuje stabilní hladinu cukru v krvi, snižuje únavu, vyčerpání a působí antidepresivně. Z jeho účinků mohou těžit také senioři a vegani, vegetariáni, kteří nepřijímají kreatin ze stravy.

 

Konečně se zaměříme na využití kreatinu ve sportovním odvětví.

Suplementace kreatinu není jen pro silové sportovce, ale také pro sportovce, kteří ve svém tréninku kladou důraz na dynamiku a výbušnost.

Na rozdíl od doplňků, které ovlivňují pouze pokročilé sportovce, kreatin může prospět i začínajícím sportovcům bez ohledu na to jaká je jejich fyzická zdatnost.

Pokud se podíváme na jeho účinky ve sportovním odvětví, tak jde o podporu metabolismu, růst svalů a vytrvalost během tréninku. Podporuje budování svalové hmoty, snižuje ztrátu tělesných bílkovin, zlepšuje výkon při tréninku a poté i regeneraci svalů, takže pokud hledáte způsob, jak zvýšit svou výkonnost a dosáhnout svých sportovních cílů, kreatin může být tou správnou volbou. Nemusíte se bát ani co se týče jeho užívání, kreatin je jeden z nejvíce prostudovaných suplementů na trhu.

Máme více forem kreatinu, doporučujeme základní kreatin monohydrát, konkrétně jeho nejčistší formu. Jde o jeden z nejlevnějších a nejbezpečnějších doplňků stravy, klinické studie neuvádí žádné nežádoucí účinky, takže jde o velmi zajímavou látku, kterou určitě stojí za to vyzkoušet.