Fermentace lepší než běžná (syntetická) výroba

Fermentace – garance nejvyšší kvality volných forem aminokyselin
Fermentace je přírodní proces, při kterém jsou jednotlivé aminokyseliny produkovány prostřednictvím řízených enzymatických procesů, a to ze zdrojů jako je např. třtinový cukr či maniok. Z této základní suroviny pak návaznou enzymatickou reakcí vznikají jednotlivé aminokyseliny v čisté L-formě. Hlavní výhodou fermentace, při níž je využíván princip uvedené biosyntézy, je tedy 100% čistá a pro tělo nejlépe využitelná L-forma (L = levotočivá forma) jednotlivých aminokyselin bez zatěžujících příměsí a reziduí nežádoucích D-forem aminokyselin (D = pravotočivá forma). Aminokyseliny jsou následně čištěny extrakcí a purifikací, přičemž jen velmi zřídka je při tom používána jakákoli těkavá látka. Fermentované aminokyseliny proto patří k přírodním produktům a maximální čistoty.


Při klasické produkci aminokyselin chemickou (syntetickou) cestou však vzniká současně nežádoucí D-forma, kterou pak nelze ve finálním produktu zcela oddělit, součástí jsou také další nežádoucí "mezisložky" zatěžující organizmus (ledviny, játra). Přesto je hojně tato metoda využívána, díky nízkým nákladům na výrobu aminokyselin.

Hlavní výhodou metody fermentace je, že výsledným produktem jsou 100% čisté L-formy (L = levotočivé formy) jednotlivých aminokyselin bez nežádoucích příměsí a reziduí (zbytků) nežádoucích D-forem (pravotočivé). Díky 100% čistotě je pro tyto aminokyseliny charakteristická vysoká funkčnost, výrazně rychlejší vstřebatelnost a využitelnost.To je ten známý rozdíl, kdy má zákazník pocit, „že mu jedny BCAA fungují lépe než ty druhé“.